Mendil Kapmaca Oyunu Açıklaması

Bir oyuncunun hücum süresi 30saniyedir.

-       Mendil hakemi düdük çalarak ve ayağını yere vurarak oyunu başlattığında, 30 saniyelik hücum süresi de başlamış olur. Mendil hakemi 30'dan geriye doğru sesli olarak sayar, sıfıra gelindiğinde süre bitmiş olur. Hakemler süreölçer ( kronometre ) kullanabilirler.

-          Oyun üç set üzerinden oynanır. iki set kazanan takım maçı kazanır. Setlerdeki bir birlik beraberlik durumunda üçüncü setin başında "kura atışı" yapılır. Kurayı kazanan takım seçme hakkına sahipolur. Üçüncü set 5 hücum ve 5 savunma olarak oynanır. 10. Oyuncudan sonra, 1 hücum ve 1 savunma olarak devam eder.

-        Her takımın setlerde 1dk lık birer mola hakkı vardır.

-        Set arası dinlenme süresi 2dk dır.

-        Takımlar en fazla 14, en az 10 kişiden oluşur. Bunların yarısı kız, yarısı da erkektir.

-        Oyun 5 erkek, 5 kız toplam 10 kişi ile oynanır. Oyuncu değişikliklerinde bu denge korunur.

-        Bir sette en fazla 4 oyuncu değiştirme hakkı vardır. Çıkan oyuncu tekrar oyuna giremez.

-        Oyun saha seçimi; her iki takım kaptanının 'Aldım, verdim ben seni yendim, Alamazsın, veremezsin, sen beni yenemezsin' şeklindeki karşılıklı ayak adımlama yöntemi ile gerçekleştirilir. Adımlamaya hangi takımın başlayacağı yazı-tura atışı ile belirlenir.

-        Seçme hakkında sahip olan takım set boyunca hücum mu, savunma mı, yapacağını hakeme bildirir. Hücum yapma hakkını seçen takım set bitene kadar mendili almak zorundadır. Ancak; savunma yapacak olan takımda isterse mendili alabilir. (Savunma oyuncusu almaz ise, hücum oyuncusu almak zorundadır)

-        30 sn boyunca mendili alan oyuncu olmaz ise, hücum takımı puan kaybeder.

-        Oyun lideri pozisyon sıralamasını yaparken, kız-erkek sıralamasını istediği gibi yapabilir.

-        Bir oyuncu mendili alıp, mendil ile birlikte rakip oyuncu tarafından ebelenmeden, kendi yarı alanındaki dip çizgiden geçebilirse takım bir sayı kazanmış olur. Rakip oyuncu, oyun dışı kalır. Oyun dışı kalan oyuncu set boyunca oyuna giremez.

-        Mendili alan oyuncu 30sn lik sürede kendi alanındaki dip çizgiyi geçemezse elenir.

-        Mendili almış olan oyuncuyu, ebeleme sadece el ile dokunarak yapılabilir. Ayak ile ya da başka şekilde ebeleme yapılamaz. Yaparsa takım puan kaybeder.

-        Mendil almış oyuncuya kasti olarak sert bir şekilde müdahale eden oyuncu, oyun dışı kalır ve bu kararı hakem verir. Set boyunca da oyuna giremez.

-        Mendili alan oyuncu, istem dışı düşerse, rakip oyuncu ebeleme yapamaz. (Düşene vurulmaz.) Bu durumda hakem aynı oyuncular için oyunu tekrar oynatır. Ancak; bu hak her sette mendili alan oyuncular için birer defa verilir.

-        Takımda yarışan tek bir oyuncu kalması halinde, bu oyuncuya her koşu sonrasında 30sn dinlenme hakkı verilir.

-        Tarafsız bölgede her iki oyuncunun da mendili aynı anda tutmaları halinde, hakem mendili hücum oyuncusuna verir.

 

-        Tarafsız bölgede rakibe veya hakeme çarpan oyuncu elenir.

-        Oyunlarda ilçe ve il birinciliklerinde forma zorunludur. 1'den 14'ye kadar numaralandırılır, numaralar sırtta ve göğüste olmalıdır.

-        Ayakkabıların kaymaması için herhangi bir madde kullanılamaz, çıplak ayakla öğrenci kesinlikle yarışamaz.

Yorumlar