Yakan Top Oyunu Açıklaması

Oyun üç set üzerinden oynanır.

-        İki seti kazanan takım maçı kazanmış olur. Setlerdeki 1-1 lik beraberlik durumunda ise, 3. Setin başında yazı-tura atışı yapılır.

-        Her iki takım için her sette 1 dk lık, birer mola hakkı vardır.

-        Set aralarındaki dinlenme süresi 2dk dır.

-        Takımlar en fazla 12, en az 8 oyuncudan oluşur. İlk okullar da  kız ve erkek sayısı eşit olmalıdır, ortaokullarda ise takımın tamamı kız ya da  erkek oyunculardan oluşacaktır.

-        Takım sahaya, ilkokullarda; 4 erkek- 4 kız toplam 8 oyuncu ile çıkar, ortaokullarda ise 8 kız ya da 8 erkek oyuncu ile çıkar.

-        Oyuncu değişikliğinde ilk okullarda; kız-erkek dengesi korunur.

-        A ve B  takımı oyuncularından (oyun başlamadan önce) belirlenen kaleci oyuncu, rakip takımın oyun alanının dip çizgisinin gerisindeki atış alanına yerleşir. ( Ortada en az 2 oyuncu kaldığı zaman, kaleci ortaya girmek zorundadır. İstenirse daha öncede değişiklik yapılabilir.)

-        Geriye kalan 7 oyuncu belirlenen kendi oyun alanlarında yerlerini alır.

-        Hakemin işareti ile oyuna, topu kazanan takım kalecinin atışı ile başlar. Dip çizgiden ve kendi oyun alanları içerisinde olmak şartı ile, aralarında pas alışverişi yaparak, rakip oyuncuları direkt ve ya yerden sektirerek vurmaya çalışırlar.  (Karşılıklı her iki takımda.)

-        Oyun alanını belirleyen çizgilere basmak yasaktır.

-        Rakip alana girilerek alınan toplar, veya oyun alanı dışına çıkarak alınan toplar 'faul' olarak nitelendirilir ve top rakip takıma geçer.

-        Sahayı terk eden oyuncu elenir ve kaleci bölgesine geçer.

-        Topun oyunda olduğu esnada, kaptırılan toplar, havadan atılırken tutulan toplar, yere değdikten sonra sınırlanan oyun alanından çıkmadan tutulan toplar( vurma özelliğini yitirmiş olan) tutulursa (yakalanırsa) vurulmuş sayılmaz, top kazanılmış olur ve hücum hakkı o takıma geçer.

 

-        Atılan top oyuncuya çarptıktan sonra yere temas edip başka bir oyuncuya çarparsa ya da kontrol edilirse ilk vurulan oyuncu kaleci bölgesine gider.

-        Atılan top, oyuncuya çarptıktan sonra yere değmeden tutulur ya da kontrol edilirse topla ilk vurulan vurulmuş sayılmaz.

-        Atış yapan oyuncu çizgi ihlali (Çizgiye basarsa) yaparsa top rakibe geçer. Alan ihlali yapılırsa, oyuncu vurulmuş sayılır.

-        Oyunlarda kullanılacak top, voleybol topudur.

-        Oyunlarda ilçe ve il birinciliklerinde forma zorunludur. 1'den 12'ye kadar numaralandırılır, numaralar sırtta ve göğüste olmalıdır.

-        Ayakkabıların kaymaması için herhangi bir madde kullanılamaz, çıplak ayakla öğrenci kesinlikle yarışamaz.

Yorumlar